Een zuinige rit door toerisme, decadentie en Haarlem!

 

24 juli ‘14

Begin: 09:55

Daags na een flinke tocht door Duitsland vertrok ik weer vanuit Nijmegen per trein naar Amsterdam voor de 11e Noord-Hollandse tocht, dit keer samen met mijn iPod vol muziek. Die tocht door onze oosterburen van gisteren (naar Sonsbeck en terug) ervoer ik als een verademing: wat een landschap, wat een variëteit, wat een reliëf, wat een vergezichten! Desalniettemin had ik zin om weer wat ‘dorpjes te scoren’ vandaag.

Vanuit Amsterdam reed ik dit keer niet naar het noorden, maar naar het westen. En dat viel me alles mee. Leuk was dat ik de omgeving herkende van de tocht “Rondje Schiphol”. Het kleine plaatsje Ruigoord had ik na wat kunst en vliegwerk eindelijk gevonden, om te constateren dat er geen plaatsnaambordje van bestond. Helaas! Ik maakte weer rechtsomkeert, fietste door het leuke buurtschapje Spaarnwoude en kwam daarna in Spaarndam, een plaats in twee gemeenten: Haarlemmerliede cum annexis en Haarlem. Beide bordjes vond ik relatief snel!

Met een boog reed ik om Haarlem heen, en de omgeving was fantastisch en weer lekker onmiskenbaar Hollands. Vooral het fietsen langs de Ringvaart Haarlemmermeerpolder was genieten, zeker toen ik ook een van mijn favoriete Neêrlandse artiesten door mijn koptelefoon liet zingen: Eefje de Visser (al is zij wel van Zuid-Hollandse komaf). Ik betrad op een gegeven moment de gemeente Bloemendaal en de decadentie nam in grote mate toe. Joekels van huizen en veel te dure auto’s passeerden mijn blikveld. En misschien heb ik het me verbeeld, maar de mensen leken hier niet gediend te zijn van een fietser die voorbijgangers vriendelijk groet met ‘Dag’. Chagrijnige blikken of gewoon totale negatie vormden het gros van de reacties.

De weg van Vogelenzang naar Aerdenhout was een mooie, namelijk dwars door het beschermde natuurgebied Oud Woestduin. Allemaal aangelegde natuur natuurlijk, met een enorm landhuis in het midden. In Zandvoort besloot ik na 65 kilometer fietsen weer even aan de Noordzee te gaan chillen. Het was warm vandaag dus ik was niet te enige die dat idee had opgevat. Waar ik vorige week nog met Ramon ook even de zee in gegaan, hield ik het vandaag bij een lekker verfrissend colaatje.

Rond een uur of 2 reed ik langs de Noordzee een deel van de Noordzeeroute naar Bloemendaal aan Zee. Dit was toch wel erg bijzonder! Daar boog ik af naar het oosten en pikte ik Overveen en Bloemendaal nog even mee. Daarna heb ik een paar uur gebivakkeerd in de prachtige hoofdstad van de provincie. Haarlem vormt een serieuze bedreiging voor Alkmaar als het gaat om de titel ‘mooiste stad van Noord-Holland’! Ten slotte heb ik een biertje gedronken op de Grote Markt. Ik verbaasde me over de absurd hoge prijzen hier. Het kan bijna geen toeval zijn dat er diezelfde dag deze onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd aangaande terrasprijzen. Duurste stad: Haarlem. Goedkoopste stad: Nijmegen.

Einde: 15:15 (Haarlem centrum)

Tijd: 3:59:01
Afstand: 79.77 km
Gemiddelde snelheid: 20.0 km/h
Maximale snelheid: 31.9 km/h

15 nieuwe plaatsjes: Spaarndam (gem. Haarlemmerlieder c.a.), Spaarndam (gem. Haarlem), Haarlemmerliede (gem. Haarlemmerliede c.a.), Vijfhuizen, Cruquius, Heemstede, Bennebroek, Vogelenzang, Aerdenhout, Bentveld, Zandvoort, Bloemendaal aan Zee, Overveen, Bloemendaal, Haarlem

184 van de 307 plaatsen in Noord-Holland bezocht: 59.9 % voltooid
Kilometers besteed aan Noord-Holland: 1005.89 km

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie