Gas erop naar Den Helder!

 

3 augustus ‘14

Begin: 10:15 (Amsterdam CS)

Iets later dan gepland zou een bijzondere tocht aanvangen: “Gas erop naar Den Helder!” Ik had die avond nog een afspraak in mijn hometown Nijmegen en veel dorpjes stonden op te planning, dus uitgebreid terrassen zat er niet in vandaag. Wat wel? Prachtig weer, lekkere muziek en een prima gemiddelde snelheid!

Tot aan Alkmaar zakte de kruissnelheid niet onder de grens van 25 km/h. Ik beperkte me tot de even zo saaie als noodzakelijke N-wegen door Zaanstad heen richting het noorden. Bij het binnenrijden van Alkmaar zag ik een bordje van “Fairtrade gemeente”. Dit deed mijn groene hart sneller kloppen en maakte dat Alkmaar weer een streepje voor kreeg in de strijd met Haarlem om de fel begeerde titel “Mooiste stad van Noord-Holland“. In het centrum van de Kaasstad maakte ik met mijn nieuwe camera even wat foto’s; om na een korte pauze richting de eerste nieuwe plaatsjes van vandaag te fietsen. Tijdens het vereeuwigen van het plaatsnaambord van Sint Pancras kwam ik een stel aardige Brabanders uit Gemert tegen die toevallig iemand kenden die ook langs alle plaatsjes in Nederland fietst. Dat was een grappige ontmoeting. Houdoe!

Koedijk is een dorpje benoorden Alkmaar dat in twee gemeenten ligt, en wel Alkmaar en Langedijk. Het was traditioneel lastig, maar ook nu is het gelukt beide bordjes te vinden! Daarna reed ik zigzaggend door de gemeente Langedijk om de rest van de plaatsen die tot die gemeente behoorden te bezoeken, om daarna ook veel heen en weer te fietsen tussen de gemeenten Hollands Kroon en Schagen. Ik bevond me dus in de zogeheten Kop van Noord-Holland en het fietsen is hier, in tegenstelling tot zuidelijker gelegen streken, adembenemend! Met name het gebied ten zuidoosten van Schagen (Lutjewinkel, Barsingerhorn) maakte veel indruk op me. Een weids en open landschap, veel groen, een vredige ambiance. De wetenschap dat steden als Schagen en natuurlijk mijn favoriet Alkmaar in de nabije omgeving zijn, maakt dat je je niet in de middle of nowhere waant.

Ik reed met een kronkelende boog om Schagen heen en moest zo doende constateren dat het gehuchtje Hogebieren helaas geen plaatsnaambordje (laat staan een café) kende. Het fietsen over het Rijper Wielerpad, dwars door de akkers, was indrukwekkend. Bij Dirkshorn boog ik af in noordelijke richting opdat ik zonder te veel gekronkel ik Den Helder gerake. In ’t Zand stapte ik na 116 kilometer nog even af voor een ijsje, om daarna nog even het westelijker aan de kust gelegen Callantsoog mee te pikken. Van daaruit fietste ik enkele kilometers door de duinen en ving ik af een toe een glimp op van de Noordzee.

Ten slotte werd na veel moeite Julianadorp op de foto gezet en knalde ik verder naar Den Helder. Het bordje heb ik niet kunnen vinden, het treinstation wel. En de rechtstreekse trein naar Nijmegen, die eens in het half uur vertrekt en er bijna 3 uur over doet om in de Keizerstad te komen, haalde ik precies. Wat een tocht!

Einde: 18:00 (Den Helder)

Tijd: 6:25:40
Afstand: 146.38 km
Gemiddelde snelheid: 22.7 km/h
Maximale snelheid: 36.3 km/h

26 nieuwe plaatsjes: Sint Pancras, Koedijk (gem. Langedijk), Koedijk (gem. Alkmaar), Broek op Langedijk, Zuid-Scharwoude, Noord-Scharwoude, Oudkarspel, Waarland, De Weel, ’t Veld, Zijdewind, Winkel, Nieuwe Niedorp, Lutjewinkel, Barsingerhorn, Kolhorn, Haringhuizen, Tolke, Stroet, Dirkshorn, ’t Rijpje, Schagerbrug, ’t Zand, Callantsoog, Groote Keeten, Julianadorp

210 van de 306 plaatsen in Noord-Holland bezocht: 68.6 % voltooid
Kilometers besteed aan Noord-Holland: 1152.27 km

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie