Wind mee!

 

3 januari ‘14

Begin (Nieuwmarkt, Amsterdam-Centrum):  10:33

De eerste fietstocht in het kader van “Noord-Holland”! Het is de achtste provincie die ik volledig zal doorkruisen en nog nooit ben ik zo vroeg in het jaar met een provincie begonnen. Zelfs niet in 2007, het jaar waarin Bram Fietst ontsproten is en Noord-Brabant de eerste af te werken provincie was. De eerste tocht dat jaar werd eind januari verreden.

Zoals alle tochten dit jaar ving de tocht aan in Amsterdam. Na te hebben gelogeerd bij een vriend die in het centrum woont vertrok ik om half 11 in noordelijke richting met veel goede moed, een lekker muziekje in de oren en een stevige zuidwester in de rug. Het was enigszins grauw en Gerrit Hiemstra had ons een enorme plensbui beloofd, maar die zou nog lang op zich laten wachten! Ik nam IJveer 56 over het IJ om daarna de bordjes Purmerend te volgen, door Amsterdam-Noord. Na een kwartier fietsen was ik de stad uit en maakte ik de foto van het allereerste plaatsnaambord dit jaar: Amsterdam!

Vervolgens sjeesde ik een tijd lang langs het Noordhollandschkanaal. Daar waar de Kanaaldijk in de Kanaalweg overging schoten me allerlei poëtische ideeën te binnen voor het boek dat ik aan het schrijven ben over Bram Fietst. Samen met wat stevig gitaarwerk van KoRn in de oren zorgde dit voor een fijne algehele fietsbeleving (dit is een uiterst vage term waarmee ik in het verleden fietstochten probeerde te gradueren).

In Purmerend besloot ik onverminderd hard door te blijven fietsen naar het noorden. Ik had niet echt een strak plan voor deze debuuttocht; waar de wind me ook naartoe zou blazen, ik zou toch onherroepelijk nieuwe plaatsjes tegenkomen vandaag. Na het plaatsnaambord van het onsterfelijke “Verloreneinde” te hebben gefotografeerd volgde een prachtig pad door de Polder de Zeevang. Het ging me allemaal letterlijk voor de wind: de plaatsjes Etersheim en Schardam werden afgevinkt, de dijk richting Hoorn langs het Hoornsche Hop bood een fenomenaal zicht op het laatstgenoemde historische stadje en na een heerlijke wandeling aldaar laste ik rond het middaguur in een lunchroom een uitgebreide pauze in. Precies in dit halfuur regende het pijpenstelen.

Toen de lucht weer geklaard was brak zelfs de zon door. Ik genoot nog met volle teugen van de stad van Jan Pieterszoon Coen, constateerde helaas dat Zwaag echt een wijk van Hoorn is en er derhalve geen plaatsnaambord van te vinden is (anders was dat nogal swag geweest), maar ik pikte wel BLOKKER mee: de enige plaats in Nederland waar The Beatles ooit hebben opgetreden! Voordat ik Hoogkarspel bereikte fietste ik nog een stuk door de polder, met een laaghangende zon aan een helderblauwe hemel in de rug. De provinciale weg tot aan Enkhuizen en de plaatsjes binnen de gemeente Stede Broec vormden het slotstuk van deze fietstocht.

In de Haringstad kon ik tenslotte niet gelijk op de trein stappen. Net als Hoorn bleek dit een geweldig mooie plaats te zijn met niet alleen pittoresk centrum maar ook een haven die een adembenemend uitzicht biedt op de Zuiderzee en de dijk naar Lelystad, die de Zuiderzee verdeelt tussen het Markermeer en het IJsselmeer.  Ook ga ik absoluut het Zuiderzeemuseum bezoeken, later dit jaar. Wat een geslaagde eerste tocht!

Einde (Station Enkhuizen): 15:44

Tijd: 3:25:31
Afstand: 74.58 km
Gemiddelde snelheid: 21.8 km/h
Maximum snelheid: 34.0 km/h

21 plaatsen: Amsterdam, Landsmeer, Ilpendam, Purmerend, Zuidoostbeemster, Verloreneinde, Kwadijk, Hobrede, Oosthuizen, Etersheim, Schardam, Scharwoude, Hoorn, Westwoud, Oosterblokker, Blokker, Hoogkarspel, Lutjebroek, Grootebroek, Bovenkarspel, Enkhuizen

21 van de 337 plaatsen bezocht: Noord-Holland voor 6.2 % voltooid
Kilometers besteed aan Noord-Holland: 74.58 km

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie