Zeevang en Made in Blik

 

21 juli ‘14

Begin: 08:44

Daar waar ik vorig jaar in 10 tochten heel de provincie Utrecht had gezien, zou ik pas tijdens deze 10de tocht door Noord-Holland kunnen zeggen dat ik op helft was. En daar waar studiemaat Hans vorig jaar tijdens onze tocht door Utrecht 135 km door de snijdende hitte mee fietste, zou hij mij op deze regenachtige maandag gaan vergezellen! Een verslag.

Vroeg in de ochtend vertrokken wij, eens te meer, in noordelijke richting. Het bordje van Purmerbuurt was onvindbaar, Zedde bleek helaas ook uit niets meer dan een straatje en een brug te bestaan, maar langs het Markermeer werden wel de eerste dorpjes afgestreept. Er stond een matige zuidoostenwind, en zoals gezegd regende het af en toe. Wij hadden natuurlijk nergens last van en reden door naar Volendam, waar zich wel iets heel aparts in de geschiedenis van Bram Fietst voordeed: wij lieten ons uitdossen in authentieke Volendamse kledij, namen twee accordeons ter hand en poseerden vervolgens voor de vereeuwiging. Na vele zeemansliederen ten gehore te hebben gebracht, waarbij enkele Chinese dames aan onze voeten lagen en ook met ons op de foto wilden, zijn we weer verder gefietst!

Na nog wat zigzaggen door De Zeevang stapten we, niet voor het laatst vandaag, in Hoorn af voor een stevige lunchpauze. Rond kwart voor 3 vervolgden we onze tocht in noordelijke richting. Zwaag bleek opeens toch een plaatsnaambordje te bevatten, in tegenstelling tot mijn vorige bezoek aldaar. Na de foto te hebben gemaakt kon ik zeggen dat 156 van de 312 Noord-Hollandse plaatsjes bezocht waren en ik dus op de helft was. Dat gaf een enorme boost!

Het vlakke eentonige landschap in de gemeente Medemblik kon ons maar weinig bekoren. Vorig jaar fietsten we onder meer langs de Grebbeberg en een standbeeld van Wilhelm der Zweite, maar hier was er weinig interessante vaderlandse geschiedenis om over te vertellen. Het dorpje Twisk promoveerden we wel tot de leukste plaats die we vandaag bezocht hadden: een lintdorp met veel groen en imposante architectuur. Ook het oude stationnetje aan de stoomtreinlijn MedemblikHoorn lag er prachtig bij.

In Medemblik, nadat de eerste 100 kilometer al in de benen zaten, bogen we weer af richting Hoorn, om het laatste stuk van de tocht dus de wind in de rug te hebben. We fietsten derhalve nog door het natuurgebied ‘De Grote Vliet’, dat wij bestempelden als het ‘foefje slagroom op de taart van deze tocht’. De nodige dorpjes werden nog bezocht, waaronder Midwoud. Hans liet zich hier ontvallen dat het wel leek alsof er een bom was ontploft, doelend op de oersaaie nieuwbouwstraatjes. Ook bezochten we nog even het stationnetje van WognumNibbixwoud, tevens gelegen aan het reeds genoemde lijntje. De tocht eindigde in het reeds bezochte Hoorn, waar we in een café een paar heerlijke Paulaners achterover hebben geslagen. Het was weer geslaagd vandaag!

Einde: 18:59 (Hoorn)

Tijd: 7:10:23
Afstand: 126.83 km
Gemiddelde snelheid: 17.6 km/h

21 nieuwe plaatsen: Katwoude, Volendam, Edam, Middelie, Warder, Beets, Oudendijk, Zwaag, Sijbekarspel, Benningbroek, Abbekerk, De Weere, Twisk, Opperdoes, Medemblik, Onderdijk, Wervershoof, Hauwert, Oostwoud, Midwoud, Nibbixwoud

169 van de 310 plaatsen bezocht: Noord-Holland is voor 54.5 % voltooid
Kilometers besteed aan Noord-Holland: 926.12 km


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie