De debuuttocht naar Utrecht

 

6 april 2013

Begin: 07:43

Ruim 7 maanden na de apotheose van Overijssel stapte ik weer op de fiets om nieuwe dorpjes te gaan scoren. Het hoofdstuk “Utrecht” is bij dezen officieel geopend! Twee weken geleden is mijn dierbare toerfiets nog gestolen, maar Bram Fietst is groter dan dit misselijke incident dus met mijn tijdelijke stadsfietsje zou het weliswaar wat behelpen worden, maar ik had er ontzettend veel zin vandaag!

In alle vroegte vertrok ik, met mijn iPod vol met muziek uit Scandinavië (ja IJsland hoort daar ook bij ja), vanuit Beek-Ubbergen. Het was erg fris en het regende zelfs nog een beetje, maar dat zou snel genoeg ophouden. Ik stak de Waalbrug over en moest door het jammerlijke Lent heen, wat op het moment een enorme bouwput is. In Oosterhout boog ik af naar het westen en heb ik ruim 25 km over de prachtige Waalbandijk gefietst. Het is heel mooi om langs de rivier de Betuwe te ervaren. Het enige dat hier dan weer jammer aan is, zoals ik in mijn verslagen van de Tochten in Gelderland ook al herhaaldelijk aankaart, is de A15. Deze overbodige snelweg doorklieft smadelijk het fabuleuze rivierenlandschap en brengt onherroepelijk geluidsoverlast en milieuvervuiling teweeg. Alsof dat maar normaal is.

Enfin, ik kwam langs de alom bekende dorpjes Dodewaard, Eldik en Ochten en bij laatstgenoemde boog ik af naar het noorden, om bij Kesteren de Neder-Rijn over te steken en zodoende de provincie Utrecht te betreden! Ik had er toen net 40 kilometer opzitten.

De eerste dorpjes die ik bezocht waren Rhenen, Remmerden, Elst en Amerongen. Ik beperkte me even tot de provinciale wegen omdat ik om 11:00 bij een braakliggend terrein net buiten Leersum had afgesproken met Pine Berg van de Natuur en Milieu Federatie Utrecht. Zij en wat mensen van de lokale natuurgroep “Dorp en Natuur Amerongen-Leersum” hebben daar even wat foto’s van mij en het terrein gemaakt. Het geld dat ik dit jaar bij elkaar fiets gaat naar het project Tijdelijke Natuur van de NMU. Het idee is om braakliggende terreinen zoals die in Leersum van tijdelijke natuur te voorzien. Een mooi doel om naartoe te werken!

Na gezellig een kop koffie bij een mevrouw van de zojuist genoemde lokale natuurgroep te hebben gedronken liet ik de grotere wegen achter me en ging ik lekker knooppuntroutes volgen over de Utrechtse Heuvelrug. Wat een fantastisch natuurgebied! Lekker veel groen en heuvelachtig. Wel is het jammer dat het er niet echt rustig is; de A12 is overal hoorbaar. Desalniettemin heb ik hier ontzettend genoten (ondertussen vage IJslandse muziek luisterend, allicht!). Ik pikte Maarn en Austerlitz mee en liet opzettelijk Doorn en Maarsbergen voor wat ze waren, aangezien er veel vrienden hebben aangegeven dit jaar een dagje mee te willen fietsen en ik moet natuurlijk wel wat dorpjes voor ze overlaten, haha! Omdat ik dit tijdens de fietstocht besloot, werd de route die ik fietste, als je die zou uittekenen, ontzettend scheef. Dit zorgde voor aanzienlijke binnenpret.

De Pyramide van Austerlitz, een 36 meter hoge piramide van aarde die in 1804 gebouwd is door napoleontische soldaten op één van hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug, heb ik ook nog niet bezocht. Dat gaat dus nog een keer gebeuren. Toen ik door Maarn fietste werd ik óók nog eens gebeld door een journalist van het AD Utrecht voor een kort interview! Maandag sta ik dus in de krant. Het kon niet op.

Ik reed vervolgens verder naar het westen en kwam aan in Zeist. Hier ben ik natuurlijk even langs het hoofdkantoor van de KNVB gegaan om te kijken of ik een glimp van de kampioensschaal kon opvangen. Dat lukte niet, maar het was wel leuk hier even te zijn. Vervolgens reed ik linea recta naar Utrecht. Nog vóór De Bilt kon ik de machtige Domtoren al zien. Na 104 km fietsen maakte ik rond 15:00 de foto van het bordje van Utrecht. Het was inmiddels prachtig weer geworden en om het feit dat deze debuuttocht meer dan geslaagd was ben ik lekker op het terras op de Neude gaan zitten, een mooi plein in het centrum van Utrecht, waar een oude vriend, Allard, die meerdere tochten in Brabant en Limburg (en Flevoland) met me mee is gefietst, ook nog even aanschoof. Een fantastische dag!

Einde: 19:14 (Station Utrecht)

Tijd: 5:40:08
Afstand: 114.77 km
Gemiddelde snelheid:  20.2  km/h
Maximale snelheid: 37.5 km/h

12 nieuwe dorpen: Rhenen, Remmerden, Elst, Amerongen, Leersum, Maarn, Austerlitz, Zeist, Huis ter Heide, Bosch en Duin, De Bilt, Utrecht

12 van de 114 dorpen in Utrecht bezocht:  10.5 % voltooid
Kilometers besteed aan “Utrecht”: 114.77 km

Dit is een goede start! Of, om met een IJslandse noot te eindigen:

þetta er ágætis byrjun!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie