Via Den Bosch en de Betuwe naar West-Utrecht

 

21 juli ‘13

Begin: 07:23

De vijfde Utrechtse tocht zou een speciale worden! De eerste 56 km fietste ik in mijn eentje, over de provinciale wegen door het noorden van Brabant naar ’s-Hertogenbosch. Daar had ik met een vriend en studiegenoot én naamgenoot afgesproken, te weten Bram Vesters, die vandaag mee ging fietsen. Hij is vanuit Drunen naar Den Bosch gefietst (15 km). Daar zette ik de teller op 0 km.

We fietsten rond 10 uur op een gemoedelijk tempo in noordelijke richting. We staken in de blakerende zon de Maas over en betraden zodoende de provincie Gelderland. Het stukje Betuwe dat zou volgen werd een prachtig gedeelte van vandaag, en voor mij niet onbekend. We reden eerst nog langs de A2 naar Zaltbommel, maar nadat we de Waal over de Martinus Nijhoffbrug waren overgestoken reden we een geweldig stuk door het Rivierenland. We volgden de knooppuntroutes en begaven ons in het grensgebied van de provincies Gelderland en Zuid-Holland.

Na 44 km fietsen vanaf Den Bosch waren we in de provincie Utrecht aanbeland! Het eerste nieuwe dorpje van vandaag was Zijderveld. Daar was het even kiezen: blijven we de knooppuntroutes volgen of hopen we dat we bordjes tegenkomen met Everdingen, onze volgende bestemming. Bram zei: ah joh we gaan hier gewoon lekker naar rechts dan komen we vanzelf in Everdingen. Nou, “6 karma erbij” voor hem, want de extra kilometers die we hebben moeten fietsen om in dat dorpje te komen zullen ons nog lang heugen. Vooral dat Everdinger chickie op die driewieler! Enfin, het was erg gezellig.

Bij Everdingen reden we een stukje over de dijk bij de Lek, pikten Hagestein (Hagestéin, c.f. Ravenstein, red.) nog even mee en in Vianen ploften wij neer in een lekker cafeetje alwaar we ijsthee hebben gedronken en hebben geluncht.

Na het mooie van Vianen even gezien te hebben pakten we het pontje naar Nieuwegein. Teksten als “Ga je nou allemaal ouwe grappen vertellen of hedde ook nog Nieuwegein?” waren ons niet vreemd. Na Nieuwegein, dat ook mooi oogde, fietsten we door IJsselstein. Helaas is het daar dankzij vandalen niet gelukt een foto van een bordje te maken; ik zal daar dus nog eens terug moeten keren.

Na IJsselstein begonnen het warme weer en de vele kilometers ons al een beetje parten te spelen. We fietsten door “Achtersloot”, een buurtschap, naar Montfoort, waar we onze weg vervolgden door Linschoten en Woerden. De eerder vandaag verworven “karmapunten” konden we in Woerden gelijk weer inleveren, want café Reeshorst in Woerden, waar men 1,0 Liter Paulaner schenkt, bleek DICHT te zijn. Bible belt…

We bogen af naar het oosten richting Utrecht. Het dorpje Harmelen konden we nog wegstrepen voordat de tocht echt op zijn einde liep. Om kwart over 5 ploften wij neer in de Donkere Gaard, een straatje in het centrum van Utrecht waar zowel een snackbar was als een leuk cafeetje waar we Hertog Jan Weizener naar binnen hebben gegoten. Een topdag!

Einde: 17:12

Statistieken vanaf Den Bosch:

Tijd: 4:52:45
Afstand: 103.55 km
Gemiddelde snelheid: 21.2 km/h
Maximale snelheid: 37.5 km/h

Statistieken vanaf Beek:

Tijd: 7:02:46
Afstand: 160.41 km
Gemiddelde snelheid: 22.76 km/h

10 nieuwe dorpen: Zijderveld, Everdingen, Hagestein, Vianen, Nieuwegein, Montfoort, Linschoten, Woerden, Harmelen, De Meern

39 van de 109 dorpjes in Utrecht gehad: 35.8 % voltooid

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie