De apotheose van Zeeland

19 augustus ’17

De 11e en laatste tocht door het land der Zeeuwen zou zich voltrekken met een groepje vrienden uit Nijmegen (en Amersfoort, vooruit). Nog nooit fietste ik met vier anderen, en die primeur hield zich voorbehouden aan de speciaalste tocht van het jaar! Qua drama (de te bezoeken dorpjes lagen vrij dicht bij elkaar) en pijn (61 km) viel de tocht reuze mee, qua plezier is er weer volop genoten.

Dat was het weer
Rond een uur of 11 vertrok het fietsgenootschap vanuit Middelburg. Vrijwel direct begon het te hozen en maakten we rechtsomkeert om te schuilen onder het afdakje van het station. Zou dit een voorbode zijn voor de rest van de dag? Niets was minder waar. Na 2 minuten klaarde het op en niet veel later brak de zon door en beleefden we een hele mooie dag. Na ongeveer drie kwartier fietsen betraden we het schiereiland Noord-Beveland, waar ik nog drie dorpjes bezoeken moest.

Pauze of media?
Aan de weg van Geersdijk naar Kortgene werd de suggestie opgeworpen om in de Houtzagerswerf een drankje te doen. Leuk idee natuurlijk, maar ik zat met wat afspraken met de media in mijn achterhoofd die items over Bram Fietst wilden maken. Gelijk werd ik beticht van sterallures en mediabelustheid, wat ook wel weer grappig was. We reden door naar Kats, dat een kneuterig leuk dorpje was. Een leuk stukje door de polder volgde, waarna we Zuid-Beveland betraden. In Wilhelminadorp, boven Goes, gingen mijn metgezellen even terrassen terwijl ik een tv-ploeg van Omroep Zeeland te woord stond.

Wemeldinge
Het fraaiste gedeelte van de tocht vond plaats op de dijk langs de Oosterschelde tussen Kattendijke en Wemeldinge. Mij werd gevraagd waarom Zeeland eigenlijk zo laag op de subjectieve Ranglijst der Provinciën zal komen te staan, getuige deze pracht en praal over de dijk aan het water. Dat antwoord zal ik de buitenwereld nog even schuldig moeten blijven. In Wemeldinge werd het laatste bordje op de foto gezet, ook nog met een fotograaf van de PZC erbij. Daarna fietsten wij tegen de wind in naar Goes om het feestje te vieren: Zeeland, de 10e provincie, is voltooid. Alle 166 plaatsen zijn bezocht!

6 nieuwe dorpjes: Geersdijk, Kortgene, Kats, Wilhelminadorp, Kattendijke, Wemeldinge

166 van de 166 Zeeuwse plaatsen bezocht = 100 % voltooid
1106.2 km besteed aan Zeeland