Roosendaal – Goes met Wout

 

4 maart ‘17

470 dagen na de apotheose van Friesland (leuk om eens na te lezen) pakte ik vandaag de draad weer op. Nog drie provincies te gaan! Zeeland is de tiende provincie en vandaag was de debuuttocht. Met Wout had ik rond 9 uur ’s ochtends afgesproken in Roosendaal. Tussen Roosendaal en Bergen op Zoom reden (natuurlijk) dit weekend geen treinen. Wel bussen. Maar we hadden onze fietsen mee, dus de keus was snel gemaakt. De zon scheen niet, maar het regende ook niet echt. Warm was het ook niet, maar koud ook niet. De voorbereiding was miniem: geen kaart van Zeeland op zak, geen uitgestippeld plan. Wat was er wel? Een gezellige sfeer en veel zin om eindelijk weer dorpjes te gaan scoren. Wat heb je nog meer nodig?

Even na negenen reden we in westelijke richting. Dit deed me herinneren aan tochten van bijna tien jaar geleden, toen ik Noord-Brabant als eerste provincie trotseerde. Ook toen al reed Wout flinke tochten mee, ook over precies dit stuk in West-Brabant! Al gauw werd de politieke werkelijkheid onderwerp van gesprek. Dat zou nog lang zo blijven, ook omdat in Zeeland Kees van der Staaij oververtegenwoordigd was en het een grap werd wie als eerste weer een verkiezingsposter van de SGP ontdekken kon. Na 23 km betraden we Zuid-Beveland en even later staken we het Scheldekanaal over, dat de Oosterschelde en de Westerschelde met elkaar verbindt. Rilland was logischerwijs het eerste nieuwe dorpje! Daar ploften we ook even op een bankje neer en aten we een boterham.

Een paar plaatsen verder, in Kruiningen, gingen we een frietje eten in de plaatselijke snackbar. Daar werden we een partijtje weggekeken! Ook het gesprek van wat mannen aan de toonbank ving onze aandacht. Een man zou eindelijk gestopt zijn met drinken, maar stoppen met schelden moest er nog van komen. Niet veel later, nadat we weer op de fiets waren gestapt, kwamen we naast de SGP-posters ook reclame voor de Bond tegen het Vloeken tegen.

Na Yerseke reden we over het vlakke en kale winderige Zeeuwse land, via het mooie gehuchtje Vlake. Dit was wel een mooie ervaring. Boerderijtje hier, kerktorentje in de verte daar. En het waaide! Even later staken we het Kanaal door Zuid-Beveland over. Op de brug werd ons een mooi zicht op het water geboden, over de spoorlijn en de A58 heen. Via Hansweert (waar afgelopen nacht een gasexplosie plaatsvond, vernamen wij later?!) reden we richting Goes. Zo kwamen we nog door Kapelle (geboorteplaats van Annie M.G. Schmidt) en namen we ten westen van Goes nog de kinderen van heer Hendrik mee omdat we aan de oostkant van Goes het noodzakelijke plaatsnaambordje van Goes niet konden vinden. In de stad stapten we af. Zo bleef de dorpenteller vandaag na 83 km op 16 steken: een prima begin, leuke eerste indrukken van het Zeeland van Walcheren en Zuid-Beveland maar bovenal een geslaagde en gezellige tocht!

Afstand: 83 km
Tijd: 5:30:25
Gemiddelde: 15.1 km/h

16 nieuwe dorpen: Rilland, Bath, Stationsbuurt, Krabbendijke, Gawege, Waarde, Oostdijk, Kruiningen, Yerseke, Schore, Hansweert, Biezelinge, Kapelle, Kloetinge, ’s-Heer Hendrikskinderen, Goes

Zeeland voor 16 / 169 = 9,4 % voltooid
83 km gefietst voor Zeeland

20170304_114155

20170304_121820 20170304_151944 DSC03648Harde wind!DSC03663DSC03668Gevaarlijke stoffen en Tunnel hadden geen plaatsnaambordje.DSC03672

Kruiningen strava

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie