Stockenhoff goes Zeeland

 

22 juli ‘17

Sinds 2013 (Utrecht) is er elk jaar wel een tocht geweest waarin ik náár de desbetreffende provincie ben gefietst: in het jaar van Utrecht begon elke tocht in Beek, maar ook Noord-Holland en ook Friesland zijn zogeheten ‘aangefietste provincies’ geworden. Zeeland kon niet achterblijven. Met fietskompaan en huisgenoot Lennaert fietste ik op deze mooie zaterdagochtend weg vanuit ons huis in Beek, Stockenhoff genaamd, richting het zuidwesten. Aan de grens met Zeeland zouden nog drie anderen zich bij ons voegen. Een bijzonder weekend lag in het verschiet.

Jij bakt ze bruin
De tocht begon met ‘de berg’, de Oude Holleweg op. Het zou nagenoeg het enige reliëf zijn dat we vandaag zouden zien, maar saai was de route allerminst. Zo reden we door de Hatertse Vennen, ten zuidwesten van Nijmegen, en Brabantse pareltjes als de Schaijkse Heide en Kampina. De sfeer werd nog even op de proef gesteld toen ik het Beekse thuisfront, dat toch echt rustig aan kon doen met hun treinreis naar Bergen op Zoom, wijsmaakte dat Lennaert was gevallen. Niets was minder waar. Nou wordt ie mooi, jij bakt ze bruin!, zal de gedachte daar zijn geweest. Hoe dan ook, in Hilvarenbeek sprong mijn totaalteller, die sinds mijn eerste kilometerteller (19/06/2006) loopt, op 100000 kilometer! Ik probeerde dit vast te leggen met Facebook live, maar dat ging niet helemaal volgens plan (zie Facebook).

België
Vervolgens reden we door het grensgebied met België. De Noord-Brabantse grens kent een heel merkwaardig verloop, dus het was ‘België in België uit’, met als toppunt natuurlijk Baarle-Nassau / -Hertog. Telkens toen we het land der Belgen betraden, waren de fietspaden terstond van een erbarmelijke kwaliteit en in Meer werd ik nog bijna door een Belgische automobilist van de sokken gereden. In laatstgenoemde plaats stond de teller al op 120 km en begonnen mijn beentjes wat te protesteren, terwijl de getrainde Lennaert onvermoeibaar doorkarde. Na de Mark te zijn overgestoken bij Zundert kreeg ik weer de geest (dankzij Snelle Jelle) en reden we nog een stukje door België, door Essen. Daarna naderden we Bergen op Zoom, en begon het flink te regenen.

Tholen
De rest van ons gezelschap hield zich op in een cafeetje in Halsteren, ten noorden van Bergen op Zoom. We kwamen daar na 162 km aan, rond half 4 ’s middags! Een groot bord friet maakte de vervolmaking van het fietsgenootschap alleen maar leuker. Met zijn vijven (nog nooit had Bram Fietst zo’n groot gezelschap tijdens een tocht) fietsten we naar het eiland Tholen, de geboortestreek van Arianne. We beperkten ons hoofdzakelijk tot de saaie N286 en reden gewoon de dorpjes langs, ‘de rest kon ons gesTholen worden’… Na Sint Maartensdijk (‘Smerdiek’) kwamen we in Scherpenisse, waar Lennaert en ik even rondjes op een parkeerplaats fietsten omdat voor ons de dagteller de 200 km naderde en we die echt heel graag wilden bereiken vandaag. Mijn gedachten gingen terug naar 11 jaar geleden, toen ik met mijn allereerste tellertje ook al zoiets dergelijks deed bij de fietsenstalling op het schoolplein. Alles voor de kilometers.

Afzien
Arianne vertelde ons over het Tholen-effect: zodra de (regen)wolken het eiland Tholen bereiken, gaan ze in tweeën uiteen en blijft het op het land droog. De theorie ging niet helemaal op, we hielden het niet volledig droog, maar we hadden over het weer niks meer te klagen. Na aankomst bij de ouders van Arianne, buiten Stavenisse, fietsten Lennaert en ik nog een rondje van 10 km om de 200 km voor vandaag aan te tikken. Mijn lichaam protesteerde daar op allerlei manieren tegen, maar het moest en zou gebeuren. We kwamen nog per ongeluk door Sint Annaland (‘Stalland’) en genoten zichtbaar van de dijkjes dwars door de polder, die veel leuker zijn dan het pad langs de provinciale weg. Na 202 km stapten we af, moe maar voldaan!

De dag erop reden we weer terug naar Bergen op Zoom.

Afstand: 202.6 km
Tijd: 8:29:05
Gemiddelde snelheid: 23.9 km/h
Dorpequivalent (aantal kilometers / aantal dorpjes): 34
Dorpcoëfficiënt (aantal dorpjes / aantal kilometers): 0.03

6 nieuwe dorpjes: Tholen, Poortvliet, Sint Maartensdijk, Scherpenisse, Stavenisse, Sint Annaland

130 van de 170 Zeeuwse plaatsen bezocht: 76 % voltooid
826.4 km gefietst voor Zeeland