Racen door het Westland met Thomas

 

22 juli ‘19

De derde tocht in zes dagen! Vandaag reisde ik met mijn broer Thomas af naar Den Haag. Voor hem werd het de eerste keer om mee te gaan met Bram Fietst! En dit ook nog eens op twee oerdegelijke OV-fietsen. Topper.

We kwamen even voor half één aan in Den Haag. De route die ik had uitgezet, besloeg 60 km en zou ons langs alle dorpjes in de gemeente Westland voeren. Maar wij, arme sloebers die wij zijn, wilden niet in de spits weer terug naar Brabant reizen, en die begint om 4 uur. Dat werd dus doorkarren!

Vanuit Den Haag reden we parallel aan de kustlijn richting Monster, pal tegen de wind in. Of we het beoogde plan ook zouden gaan halen, was toen nog wel de vraag. Maar toen we het bordje van Hoek van Holland op de foto hadden gezet, zonder ook maar iets van dat hele dorp gezien te hebben, weer omkeerden en richting het oosten gingen fietsen en de wind niet meer in het gezicht maar op z’n minst schuin in de rug blies, ging het allemaal voortvarend. Gewoon verstand op nul, gas erop en bordjes scoren. Maasdijk op de foto, hup weer terug. Via Westerlee naar De Lier, en weer rechtsomkeert. Het was zo’n dag dat het gegeven dat Bram Fietst uiteindelijk draait om plaatsnaambrodjes, en dat die plaatsen zelf er eigenlijk totaal niet toedoen, heel erg naar voren trad. Naaldwijk, en door. Honselersdijk. Rolpaal is niks. Wateringen. En gelijk weer terug naar Den Haag Centraal! Dat haalden we ruimschoots voordat de spits weer begonnen was.

Het was een snel ritje door het Westland vandaag. Thomas had gelijk in de smiezen waar het vandaag om draaide: knallen voor die bordjes. Ondertussen zagen we natuurlijk veel, weliswaar in sneltreinvaart van het Westland: veel kassen, plantencentra, watertjes en weinigzeggende dorpjes. Een ander topos van de dag: het feit dat er vaker dan eens 3 km op de bordjes stond aangegeven richting de volgende te bezoeken plaats, en dat dat vaker dan eens niet klopte.

Feit is dat Zuid-Holland bijna voltooid is: 202/229 plaatsen bezocht!

Afstand: 59,84 km

13 nieuwe plaatsen: Monster, Ter Heijde, ’s-Gravenzande, Hoek van Holland, Heenweg, Maasdijk, Westerlee, De Lier, Naaldwijk, Honselersdijk, Poeldijk, Kwintsheul, Wateringen

202 / 229 plaatsen in Zuid-Holland bezocht: 88% voltooid!
1398,98 km gefietst voor Zuid-Holland