Gouda – Delft

16 juli ’19

De tiende rit door Zuid-Holland werd een beschaafde. Ik kwam even na elven per trein aan in het reeds bezochte Gouda, en wilde even een typerende foto van de schitterende markt in het historische centrum maken als het echte startpunt van deze tocht. Het fietsen door Zuid-Holland dit jaar bevalt uitstekend. Ja, de algehele fietsbeleving, het onmeetbare middel om fietstochten te beoordelen, verschilt per regio, waarbij het humeur en de weersomstandigheden onbetrouwbare variabelen zijn. Maar het feit om hier gewoon mee bezig te zijn en Nederland al fietsenderwijs verder uit te pluizen, geeft altijd weer een goed gevoel. Met deze sentimenten begon deze tocht.

De eerste tien kilometers waren, o ironie, buitengewoon vervelend. Het lukte maar niet Gouda uit te komen. Dit kwam voor een groot deel door mijzelf en mijn onzorgvuldigheid, maar het is ook op het conto van de vele afzettingen in de Kaasstad te schrijven. Toen ik eenmaal de weg naar Moerkapelle gevonden had en ik, netjes naast de weg en niet al fietsend overigens, AURORA had opgezet via de Spotify, een Noorse artiest die ik de laatste tijd een warm hart toedraag, kwam ik beter in een cadans. Het fijnste is als je op een gegeven moment in een trance komt, waarbij je eigenlijk vergeet wat je aan het doen bent. Helemaal opgaan in een activiteit, ‘flow’, is een thema dat in mijn aanstaande boek over Nederland en fietsen zeker een thema zal worden.

Het fietsen langs de Rotte en door de Rottemeren was ronduit schitterend. Heerlijk hier! Als je uit zou zoomen op een kaart, zou je denken dat ik in een zwaar verstedelijkt gebied aan het fietsen was. Maar dat voelde hier op dit moment geenszins zo. Maasland en Maassluis pakte ik ook nog mee, waarna ik terug naar het noordoosten ging. Delft was tot vandaag één van de weinige Nederlandse steden waar ik nog nooit écht geweest was. Ik streek na 84 km neer op een zonovergoten Delfts terras, op de Grote Markt in de schaduw van de Nieuwe Kerk. Ik was nog steeds niet écht in Delft geweest, wat dat ook moge betekenen. Maar ik had wel weer 15 nieuwe plaatsjes bezocht!

Afstand: 84,04 km

15 nieuwe plaatsen: Moerkapelle, Zevenhuizen, Oud-Verlaat, Bleiswijk, Rotte, Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Oude Leede, De Zweth, Schipluiden, Maasland, Maassluis, ’t Woudt, Den Hoorn, Delft

175 / 229 plaatsen bezcoht: Zuid-Holland voor 76% voltooid
1148,04 km gefietst voor Zuid-Holland