Kaag en Brassem, Bollenstreek

 

25 april ’19

De vijfde tocht al weer door Zuid-Holland, die vandaag begon in Alphen aan den Rijn, rond een uur of 12. Aan het begin van de middag scheen de zon nog en was het droog, maar halverwege betrok de lucht en ging het flink regenen. Er ging sowieso vandaag van alles mis: in Roelofarendsveen vond ik pas na grote moeite het plaatsnaambord, en de vegan challenge die ik deze maand doe (een maand lang veganistisch eten en kennismaken met veganisme) werd wederom op de proef gesteld buitenshuis, en in het bijzonder ook in Roelofarendsveen. Dit leverde in de plaatselijke snackbar wel weer een leuk gesprek op met de eigenaar.

Bij Oud Ade wilde ik de fietspont naar Kaag nemen, maar die voer nog niet af, en al helemaal niet op een doordeweekse dag. Dit betekende dat ik via Leiden om moest fietsen om Lisse en verder noordelijk gelegen plaatsen te bereiken. Dit was ook het moment dat het miezeren overging in regenen. De vermoeidheid en het chagrijn zorgden voor een niet al te hoge fietsbeleving. Je moet dit ook gewoon voorbereiden! Dit soort dingen is gewoon op te zoeken. Maar goed, vaak leveren die spontane ritjes heel leuke situaties op, en soms ook wat minder. Hoort er allemaal bij.

Rondom de Keukenhof was het ontzettend druk, ondanks het toch behoorlijke slechte weer. Ik ving af en toe een glimp op van prachtige bollenvelden. Hier ga ik nog eens heen, met beter weer! En vermoedelijk ga ik me dan tussen alle toeristen begeven om dit stukje Nederlands trots te aanschouwen. Halfweg werd vereeuwigd, Hillegom ook en ik fietste door naar het noorden, met de wind in de rug, via Bennebroek, tot het prachtige Haarlem, waar ik na 77 km en 15 nieuwe plaatsen deze rit deed eindigen.

Afstand: 77,93 km
Gemiddelde snelheid: 18,1 km/h

14 nieuwe plaatsen: Rijnsaterwoude, Leimuiden, Oude Wetering, Nieuwe Wetering, Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oud AdeLeiden, Sassenheim, Lisse, De Engel, Halfweg, De Zilk, Hillegom

93/236 van de Zuid-Hollandse plaatsen bezocht: 39,4 % voltooid
571 km voor Zuid-Holland gefietst