Nijmegen – Rotterdam

 

29 maart ’19

De derde tocht door Zuid-Holland was de tocht die van Zuid-Holland een ‘aangefietste provincie’ maakte. Sinds 2013 (Utrecht) is er elk jaar wel een tocht geweest waarin ik náár de desbetreffende provincie ben gefietst: in het jaar van Utrecht begon elke tocht in Beek, maar ook Noord-Holland en ook Friesland zijn zogeheten ‘aangefietste provincies’ geworden. Zeeland kon niet achterblijven, en zo Zuid-Holland ook niet. Ik begon vandaag op het Nijmeegse Keizer Karelplein met fietsen. In westelijke richting!

Tot aan Druten luisterde ik naar de politieke podcast Betrouwbare Bronnen, waarin een historische duiding aan de overwinningsspeech van de heer Baudet werd gegeven. Erg fijn om ook op intellectueel niveau diens boreale gedachten te ondergraven. Na Beneden-Leeuwen stak ik eerst de Waal over en daarna het Amsterdam-Rijnkanaal. De podcast had ik inmiddels weer uit gezet, en mijn trui verdween ook in mijn tas. Het zou een prachtige dag worden. Ook doorsneed ik Geldermalsen, waar ik vorige week nog op de trein stapte. Niet veel later werd Schoonrewoerd als eerste nieuwe dorpje vereeuwigd, gelegen in Vijfheerenlanden. Het kunstmatige vierkantje dat ik fietse langs de Huibert, Hei- en Boeicop en weer terug naar Schoonrewoerd was misschien wel het mooiste stukje van de hele tocht.

Een lekkere koffie en versnapering in Leerdam verder verliep de tocht verder langs de Linge tot aan Arkel, het eerste Zuid-Hollandse dorpje van de dag. Dit was na 99 km knallen. Gezigzag tussen Linge en Lek volgde, tot aan de prachtige oversteek bij Schoonhoven. Vanaf daar reed ik over de Lekdijk helemaal door tot Rotterdam, totdat mijn achterwerk er helemaal genoeg van had en ik na 192 km neerstreek in de Witte de Withstraat om mijzelf te laven aan een welverdiende Paulaner. Even daarvoor had de Maasstad mij geïmponeerd met haar blik op de Erasmusbrug en achter een delftsblauwe achtergrond:

Afstand: 191,99 km
Gemiddelde snelheid: 23,8 km/h

22 nieuwe plaatsen: Arkel, Hoogblokland, Noordeloos, Hoornaar, Schelluinen, Giessenburg, Giessen-Oudekerk, Hardinxveld-Giessendam, Molenaarsgraaf, Brandwijk, Ottoland, Goudriaan, Langerak, Nieuwpoort, Groot-Ammers, Schoonhoven, Ammerstol, Bergambacht, Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek, Krimpen aan de IJssel, Capelle aan den IJssel

56 / 236 Zuid-Hollandse plaatsen bezocht: 23,7% voltooid
373,09 km gefietst voor Zuid-Holland
13/17 plaatsen van Vijfheerenlanden bezocht

Binnenstad Schoonhoven