Restjes in heel Zuid-Holland: Leiden – Dordt

19 juli ’19

Nadat ik met Kristel, die al eerder meefietste, in Leiden nog een lekkere cappuccino had gedronken, begon de elfde rit door Zuid-Holland. Na twee eerdere mislukte pogingen lukte het nu wél om het pontje van Oud Ade naar Kaag te nemen. 🙂

Deze tocht voelde in veel opzichten als een ‘apotheose’, dat wil zeggen, een laatste en beslissende zegetocht door een provincie waarin aan het ultieme eind het allerlaatste bordje wordt gefotografeerd, na meestal een veel te hoog aantal kilometers langs plaatsen die veel te ver uit elkaar liggen. Bijna alle hier genoemde aspecten kwamen vandaag aan bod, behalve dat het niet de laatste tocht door Zuid-Holland is. Maar: uiteindelijk zou er 192 km op de teller staan en ben ik via een mooie slingerroute van Leiden, ja zelfs Noordwijk, dat tegen Noord-Holland aanligt naar Dordrecht, dat weer tegen Noord-Brabant aanligt, gefietst!

Het noemenswaardige van deze lange dag in het zadel is dat het bijzonder was om grote delen van de provincie in één tocht te kunnen zien. Van het duinrijke Noordwijk via het idyllische Leiden naar het zuiden, door een mooi polderlandschap en plaatsjes als Weipoort en Gelderswoude, getooid met opmerkelijk fraaie plaatsnaamborden, in de gemeente Zoeterwoude. Zoetermeer is eerder al als lelijkste en armoedigste plek van Zuid-Holland bestempeld, en gelukkig fietste ik daar vandaag met een boogje omheen.

In Nieuwerkerk aan den IJssel lunchte ik even, na 88 km knallen. Niet lang duurde de pauze, want ik moest nog ver. De omgeving Delft kwam me natuurlijk bekend voor, daar ik drie dagen geleden hier nog fietste. Vanaf de wijk ’t Haantje, zonder bord overigens, ging ik 20 km pal naar het zuiden, richting Rotterdam. In de droevige Maasvlakte laadde ik mezelf nog één keer op met een beschamende maaltijd bij de MacDonald’s. Pernis had een groen bordje.

Oudendijk in de Hoeksche Waard bleek ook geen bordje te hebben, waarna ik de tocht deed eindigen in Dordrecht. De benen hebben het fantastisch gedaan, al was Zadelpijn wel ter aarde neergedaald na deze 191 km.

Afstand: 191,10 km
Gemiddelde: 23,3 km/h

14 nieuwe plaatsen: Kaag, Noordwijkerhout, Weipoort, Gelderswoude, Kruisweg, Nieuwerkerk aan den IJssel, Pijnacker, Delfgauw, Rijswijk, Pernis-Dorp, Poortugaal, Rhoon-Portland, Reedijk, Cillaarshoek

189 van de 229 plaatsen in Zuid-Holland bezocht:
1339,14 km gefietst voor Zuid-Holland